Terrazzo típusok

Az idők folyamán kialakult technológiája, valamint a készítés helye alapján.

 

ELNEVEZÉS

HONNAN, MIKORTÓL

JELLEMZŐK

PÉLDA

TECHNOLÓGIA SZERINT
velencei terrazzo
terrazzo alla veneziana
velencei mesterek a XV. századtól Nagy szemű kőőrleményt jelentős mennyiségben tartalmazó, 1,5-2,5 cm vastag mész- vagy cementkötésű terrazzo, mozaikszemcsékből, ritkábban nagy zúzottkőszemcsékből rakott színhatárokkal. Jellemzően rakott padlómozaik bordűrsávokkal, mintás mezőkkel.
kisszemcséjű mintás cement-terrazzo
a portlandcement nagyüzemi gyártásának beindulása után, az 1880-as évektől Kis szemű kőőrleményt tartalmazó 1,0-1,2 cm vastag cementkötésű terrazzo, a színek és minták határán nincs elválasztó kőszemcse-sor, a különböző színű részek egymás mellé zárnak. Ritkábban fém osztó, függőleges rézszalag választja el a színeket. A cement előtt mészkötéssel is készült ilyen kisszemcsés terrazzo. A műemléki terrazzók általában színes mészkő-, esetleg márványőrleményt tartalmaznak.
műgyanta-terrazzo
USA 1960-as 1970-es évektől Kis szemű őrleményt tartalmazó 0,7-0,9 cm vastag műgyantakötésű terrazzo. A legelterjedtebb az epoxy kötőanyag, de akrilát, vagy puliuretán gyanta is lehet. Szemcseként – a mészkő mellett – gránit, kvarc, üveg, de akár kagylóhéj őrleménye is szóba jöhet.

Magyarországi epoxy-terrazzo burkolat-rekonstrukciók: az 1980-as években a Nyugati pályaudvar, 1994-95 Kisföldalatti, Vígszínház.

Tizenöt év kihagyás után 2011-13-ban a Zeneakadémia közlekedőterek, már cégünk vállalásában.

KÉSZÍTÉS HELYSZÍNE SZERINT
helyszíni terrazzo
monolit terrazzo
terrazzo in situ
A klasszikus terrazzo technológia, a helyszíni kivitelezés, meglévő aljzatra, vagy a terrazzóhoz kapcsolódó friss aljzatbetonkészítéssel. A dilatációs mezők kiosztása, a színelválasztások, a minták kialakítása, az anyagkeverés, terítés és bedolgozás, majd a csiszolás is az épületen történik. Ez a legösszetettebb terrazzo technológia, minden esetben alkalmazkodnia a kell a meglévő épülethez, az ott található épületszerkezetekhez.
előregyártott terrazzo
Üzemben előállított terrazzo épületszerkezetek, jellemzően lépcsők, lábazatok, könyöklők, párkányok, pihenőlemezek. Vastagságtól függően önhordó szerkezetek is lehetnek.

Anyagkeverékük megegyezhet a helyszínen készült terrazzóval, és így egy épületen belül mindkettő beépíthető az egymáshoz csatlakozó épületszerkezetre (pl. előregyártott lépcső, monolit pihenőburkolat).

 

Funkciójuk általában megegyezik a terméskőből kialakított burkolatokéval.

Concord Terrazzo Company, Inc. videója a terrazzo előregyártásról:

https://www.youtube.com/watch?v=5mJlMM6rlS4

 

mintás terrazzo lapok
márvány-mozaik
Kézműves technológiával, fém kirekesztő mintasablonokba különböző színű műkőkeverékekkel beöntött kopórétegű, finombeton hordozórétegű préselt, csiszolt termék. A síkra-csiszolása, finomcsiszolása a gyártás részeként, de a helyszínen, az elhelyezést követően is történhet.

fotó/termék: Mosaic Factory, változatos, izgalmas, tervezhető terrazzo lapok

terrazzo burkolólapok
Nagyüzemi termék, préselt, vákuumpréselt technológiával, gépsoron durva- és finomcsiszolt kivitellel. Kültérbe mosott, durvaszemcsés, vastag kivitelben is készül fagyálló csúszásmentes burkolólap – ugyanezzel a technológiával.

 

fotó/termék: Concord Terrazzo Company Inc., a terrazzo minden ágával foglalkozó vállalat

ide kéne a műhelyi terrazzo lapról fotó, a hátuljáról is

táblás terrazzo
Tömbökben előregyártott homogén szemcseszerkezet-eloszlású nagyüzemi termék. A kötési folyamat lezajlása után – ugyanúgy mint a természetes kőtömböket – felfűrészelik nagyméretű táblákra, és az egyik felületüket csiszolják, fényezik. A technológia megegyezik a 70-es 80-as években oly divatos agglomerát burkolólapok készítésével.

Felhasználási módjuk általában megegyezik a terméskőből kialakított hasonló nagytáblás panelekkel.

fotó/termék: Marmoreal